Dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen Derik zeytininin hasadına katıldı
MARDİN’in Derik ilçesinde kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadan üretilen Derik zeytininin hasadı dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen’in katılımıyla başladı. Kösen, “Uzamak isteyenler Derik zeytini tüketmeli” dedi.
Kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılmadan üretilen Derik zeytininin hasadı, 2019 yılında İngiltere’de düzenlenen Londra Uluslararası Zeytinyağı Yarışması’nda altın, 2020 yılında Londra’da düzenlenen Uluslararası Kalite Yarışması’nda bronz, zeytinyağı ise gümüş madalya aldı. Japonya Ödüllü Uluslararası Yarışma’da. için tören düzenlendi
Kaymakam ve Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Çakır, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nevaf Kalkan, İlçe Emniyet Müdürü Serdal Akgün, 2 metre 51 santimetre boyuyla ‘Dünyanın en uzun adamı’ unvanına sahip Sultan Kösen ve üreticiler törene katıldı. Zeytin üreticileriyle bir araya gelen Kaymakam Cihan Çakır, 15 bin dönüm alanda dikilen 500 bin ağaçta hasat işlemlerinin başladığını belirterek, “Üreticilerimize hayırlı ve uğurlu sonuçlar diliyorum. 500 bin ağacımız var. bin ağaç ve 15 bin dönüm üretim alanı var. Üreticilerimizin 2 bin rekoltesi var.” Artık bir noktaya ulaştığı bir dönemdeyiz. Üreticilerimizin mutlu olmasını diliyorum. Onlara iyi şanslar diliyoruz. Son dönemde yakın coğrafyamızda bir savaş yaşanıyor ve bu savaşın yarattığı acılar yaşanıyor. Özellikle zeytinin barışı temsil eden bir yanı vardır. Derik ilçemizde Halhal zeytin çeşidimiz mevcuttur. “Bu alanda zeytin payını dünyaya yaymak istiyoruz. Barış istiyoruz. Bu acının son bulmasını umuyoruz. Oradaki tüm kardeşlerimize geçmiş olsun diliyoruz” dedi.
‘BOY UZATMAYI İSTEYENLER DERİK ZEYTİNYAĞI TÜKETMELİ’
Üreticilere hayırlı hasatlar dileyen ‘Dünyanın en uzun adamı’ unvanına sahip Sultan Kösen, boy uzatmak isteyenlerin Derik zeytini tüketmesi gerektiğini belirterek, “Bugün şansımıza Derik zeytinini toplamak kısmet oldu. İnşallah yeriz, zeytinyağını içeriz. Hepsi şifadır. Boyunu uzatmak isteyenler Derik zeytini tüketsinler.” “Tüketmeliler ve Derik zeytinyağını vücutlarına sürmeliler. Binlerce derde deva. Tadı, rengi, yağı çok hoş ve doğal” dedi.
‘YILDA 2 BİN 100 TON BEKLİYORUZ’
Tarım ve Orman İlçe Müdürü Nevaf Kalkan, bu yıl 2 bin 100 tonluk rekolte beklediklerini belirterek, “Ülkede zeytinlerimizin büyük bir kısmı sofralık olarak tüketiliyor. Sofralık olarak tüketilmeyenleri ise tüketiyoruz. Geçen yıl rekolte 3 bin ton civarındaydı, bu yıl 2 bin 100 ton rekolte bekliyoruz.” “15 bin dönüm zeytin alanımız var ama çoğu genç. Son 2 yılda 250 bin fidan dağıttık, önümüzdeki 5-6 yılda daha yüksek bir sayıya ulaşmayı planlıyoruz. Hedefimiz şu: 1 milyon fidan dikip 5 bin ton üretim yapacağız” dedi. .
Üreticilerden Diyar Ufak ise satışlarının iyi olduğunu belirterek, “Sabah erkenden gelip zeytinlerimizi topluyoruz. Sonra süzüp çuvallara koyup satıyoruz. Bu sene zeytinler çok güzel,” dedi. Verimimiz iyi. Aslında zeytinler Londra’da ilk seçildiği için kalitesi ortada.” “Herkes çok mutlu. Her yerden sipariş alıyoruz, çok iyi gidiyoruz” dedi.
beyagac-ajans.xyz