Haber

CHP Milletvekili Gaytancıoğlu: Buğday alım fiyatı en az 9 lira olmalı

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, buğday hasadına sayılı süre kalmasına rağmen buğday alım fiyatının açıklanmadığını belirterek, üreticinin bu yıl taban fiyat beklentisinin en az 9 lira olduğunu söyledi. Gaytancıoğlu, “Üreticinin ciddi maliyetleri var. Buğday ekilirken kullanılan mazot, gübre, ilaç, tohum, mazot ve bunların her birini eklediğinizde buğdayın maliyeti 8 lira, 50 kuruş ile 9 lira arasında değişiyor. Türkiye’nin bütün bölgeleri fiyatı en az 9 lira ve üzeri” diye konuştu.

Okan Gaytancıoğlu, bugün Edirne’de bir buğday tarlasında yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğdayın alım fiyatını açıklaması gerektiğini söyledi. Gaytancıoğlu şunları söyledi:

“ÜRETİCİMİZİN CİDDİ BORÇLU OLDUĞU”

“Son yağışlarla birlikte buğday toparlandı. Artık herkesin bir fiyat beklentisi var. Geçen sene 7.5 liradan başlayan buğday fiyatları nedense bu aralar 6-6.5 liraya kadar düştü. Bunun çok büyük sebebi var. 7- Rusya ve Ukrayna’dan hububat koridorunun açılmasıyla 7.5 liradan ithalat yapıldı.Fakat üreticinin ciddi maliyetleri var.Buğday ekerken kullandığı mazot,gübre,ilaç,sonra kullandığı tohum ve akaryakıt, bunların her birini eklediğinizde Türkiye’nin bütün bölgelerinde 8 lira olan buğdayın maliyeti 50 kuruşun ortasında 9 liraya çıkıyor yani üreticinin fiyat beklentisi en az 9 lira ve üzerinde. üreticiyi kurtarır.

Tabii ki Toprak Mahsulleri Ofisi, fırıncılara düşük fiyattan un vererek ekmek fiyatını dizginlemek zorunda ama üreticiyi düşük fiyatlara mahkum ederse, onları kızdırır. Destek primi yine 10 kuruş. Öncelikle bunun 1 liraya çıkarılması ve fiyatın Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla açıklanması gerekiyor. Çünkü hasat 15-20 gün sonra Çukurova bölgesinde başlayacak, ardından tüm bölgelerde başlayacak. Üreticinin ciddi bir fiyat beklentisi var. Üreticimizin ciddi miktarda borcu var” dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

habertarsus.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Esat Evden Eve Nakliyat
tv servisi
Başa dön tuşu