Haber

BM ve İnsani Yardım Kuruluşları Sudan’daki Çatışmayı Bitirmek İçin Eylem Çağrısı Yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) liderliğindeki ve insani yardım kuruluşlarından oluşan Kurumlar Arası Daimi Komite (?IASC), uluslararası toplumu “4 aydır Sudan’da devam eden ve bir süredir devam eden çatışmaların sona erdirilmesi için harekete geçmeye” davet etti. büyük bir trajedi”.

Sudan ordusu ve hükümeti, insani yardım kuruluşlarının liderlerinin ortak imzasıyla yaptıkları yazılı açıklamada, 15 Nisan’dan bu yana devam eden iç savaşın ortasında isyancı paramiliter Hızlı Destek Güçleri’ni (HDK) ilan ederek yaşamları yok etti. ve Sudan halkının ülkesi, temel insan haklarını ihlal ediyor. Savaşta olduğu belirtildi.

Sudan halkının sevdiklerinin ölümüne tanık olduğu ve kadınların cinsel tacize uğradığı vurgulanan açıklamada, “Aileler mallarının yağmalandığını, evlerinin yakıldığını gördü. İnsanlar sağlık ve ilaca ulaşamadıkları için ölüyor. yiyecek ve beslenme eksikliği. Çatışma her gün devam ediyor. Sudanlılar bedelini ödedikleri barıştan, hak ettikleri yaşamdan ve gelecekten mahrum bırakılıyor.” ifadeler kullanılmıştır.

Açıklamada, uluslararası insani yardım kuruluşlarının ihtiyaç sahibi Sudanlılara gıda, tohum, su, barınak, sağlık, beslenme, eğitim, tıbbi bakım ve koruma sağlama taahhüdünü sürdürdüğü hatırlatıldı ve taraflara “çatışmalara son verme” çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, çatışmanın taraflarını sivilleri korumaya ve insani yardım kuruluşlarına güvenli ve sınırsız erişime izin vermeye çağırdı.

“Sudan’daki çatışmalarda sivillere yönelik saldırılar, insani yardım malzemelerinin yağmalanması, sağlık merkezleri ve hastaneler dahil olmak üzere yardım görevlilerini, sivilleri ve altyapıyı hedef alma ve insani yardıma müdahale olayları bildirilmiştir. Bunlar uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları kapsamında yasaklanmıştır. Bu fiiller, savaş suçları ve insanlığa karşı kabahatler teşkil edebilir.”

“Uluslararası toplum harekete geçmeli”

Uluslararası topluma “Yardım beklemek için mazeret yok” çağrısında bulunulan açıklamada, Sudan’da 6 milyonu aşkın kişinin kıtlıktan bir adım uzakta olduğu, 14 milyondan fazla çocuğun insani yardıma muhtaç olduğu ve 4 milyondan fazla kişinin de açlıktan hayatını kaybettiği belirtildi. çatışma nedeniyle yerinden edildi.

Açıklamada, “Çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz. Uluslararası toplum bugün adım atmalı, her düzeyde müdahil olmalı, Sudan’ı yeniden rayına oturtmak ve savaşı bitirmek için harekete geçmeli.” söylendi.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde orduya tam entegrasyonunu istiyordu.

HDK’nın yaklaşık 10 yıllık bir süreçte sivil hükümetin bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz ve gerilim savaşı, 15 Nisan sabahı Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü. partiler

Batı kentleri başta olmak üzere Hartum ve çevresinde halen devam eden şiddetli çatışmalarda 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle 4 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Esat Evden Eve Nakliyat
tv servisi
Başa dön tuşu