Haber

Netanyahu’nun oğlu Genelkurmay Başkanı’na saldırdı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Yair Netanyahu’nun, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’yi hedef alan ve tartışmaya yol açan mesajı yeniden paylaşması.

Başbakanın oğlu Yair, Netanyahu’ya yakın gazeteci Erez Tadmor’un Facebook hesabından paylaştığı “İsrail tarihinin en başarısız Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi” ifadesini paylaştı.

Oğlu Netanyahu, bu durumun medyada yankı uyandırması üzerine paylaşımı sildi.

Herzi Halevi, hükümetin yargı düzenlemesi tarafında Başbakan’ı ordunun zarar verdiği yönünde uyardığı haberi ve Netanyahu’nun buna tepkisi ile gündem oldu.

Yair Netanyahu’nun paylaşımı üzerine İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı’na desteğini paylaştı.

Gallant, “İsrailliler, bu zor zamanlarda ordunun başında Herzi Halevi olduğu için şanslı.” dedi. sözlerini kullandı.

Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada Netanyahu’nun orduya verdiği desteğe vurgu yapıldı.

Açıklamada, Başbakan’ın ülke güvenliğini sağlamak için “Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, ordu kurmayları ve güvenlik görevlileriyle birlikte çalıştığı” belirtildi.

Yargı düzenlemesini protesto etmek isteyen yedek askerlerin istifasına ilişkin kamuoyuna açıklama yapan İsrail ordusu kurmaylarıyla dün yaptığı toplantıda Netanyahu, “Neden böyle manşetler atıyorsunuz? Ordu kaçıyor gibi görünüyor. ülke.” Yaptığı açıklamalarla sesini yükselttiği iddia edildi.

İsrail medyasında kurmayların askerlerin istifasına ilişkin açıklamalarından geri adım atmadığı belirtilirken Halevi, “Ordunun kabiliyeti tehlikede olduğunda uyarmak onların görevidir” şeklinde yanıt verdi.

Muhalefetten eleştiri

İsrail’de muhalefet liderlerinden eski Savunma Bakanı Benny Gantz, sosyal medya hesabından, “Sadece [Başbakanın] oğlu değil, hükümetteki bakanlar da güvendikleri kurumlara saldırıyor. İsrail ordusu ve güvenliği için büyük bir kayıp.” paylaştı.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olma gibi değişiklikleri içeriyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini ancak 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı. Mayıs ayı sonunda TBMM.

Muhalefetle müzakerelerin tıkanmasının ardından iktidar, yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye bastı.

Netanyahu hükümeti, ülke genelindeki kitlesel protestolara ve kamuoyunda yoğun tartışmalara rağmen muhalefetin boykot ettiği 24 Temmuz’daki parlamento oturumunda Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısını kabul etti.

Hükümetin yargı reformuna karşı çıkan savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer seçkin birlikler de dahil olmak üzere binlerce İsrailli, gönüllü yedek kuvvetlerinden vazgeçmeye karar vermişti.

Yargıtay, hükümetin Eylül ayında yargı düzenlemesinde Meclis’ten geçen iki maddeyi görüşeceğini duyurdu.

siyaset, askeri, güvenlik, ekonomiyargıda üst düzey görevlerde bulunanlar ise hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını beyan ettiler.

Netanyahu hükümetinin yargısal düzenlemesine aykırı olan protesto hareketi yaklaşık 8 aydır gösterilerini sürdürüyor.

basiskeleajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Esat Evden Eve Nakliyat
tv servisi
Başa dön tuşu