Haber

Türkiye Uzaya İlk Astronotunu Gönderiyor! Peki Türkiye’nin Uzay Çalışmaları Hakkında Ne Biliyoruz?

Tüm gözler Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yolculuğunda.

Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çeşitli bilim görevlerinin gerçekleştirilmesi için çalışacak.

Peki Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar Uzay konusunda ne tür çalışmalar gerçekleştirdi?

Hangi kurumlar kuruldu? Hangi araştırma yapıldı? Hangi filmler çekildi?

Tamamı içeriğimizde mevcuttur.

Hayatta her şey hayal kurmakla başlar. Uzaya gitmek de öyle. Türkiye uzaya ilk astronotunu gönderiyor. Türkiye’de uzaya dair hayaller ve çalışmalar yıllar önce başladı.

Sinemalarımız mekânın hayal dünyamızdaki etkilerinin şüphesiz en değerli örnekleridir. Yeşilçam’da 60 yıl önce bile uzayla ilgili senaryoların yazıldığını biliyoruz. Komedyen Cem Yılmaz son dönemde GORA, AROG, Arif&216 gibi filmlerinde de uzay temasını kullanmıştır.

Yıllar önce Cüneyt Arkın’ın ‘Dünyayı Kurtaran Adam’ ve Sadri Alışık’ın ‘Star Trek’teki Turist Ömer’i de aklımıza gelen diğer örneklerdir.

Türkiye’de uzayla ilgili yazılmış pek çok kitap ve karikatür de var.

Selçuk Erdem başta olmak üzere pek çok karikatürist çizimlerinde uzay ve uzaylılar temasını kullanmıştır. Ancak her dönemde Türkiye’nin çeşitli noktalarında UFO görüldüğüne dair haberler gündemin merkezine oturdu.

Tüm bu örneklerden uzay ve uzaylı kavramlarının insanımızın zihninde önemli bir yer tuttuğunu anlamak mümkündür.

Uzay sadece sanatın değil Türk bilim dünyasının da her zaman gündeminde olmuştur.

Bu alanda araştırma ve çalışmalar yapmak üzere birçok kurum kurulmuştur.

Peki bugüne kadar hangi adımlar atıldı?

Türk Uzay Ajansı (TUA), 13 Aralık 2018’de kuruldu. Bu ajans aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal uzay ajansı olarak da görev yapıyor.

TUA aynı zamanda Türkiye’nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumu olarak resmi kurumsal kimliğe de sahiptir.

Bu ajansın aynı zamanda Türkiye’nin uzay sorunlarına ilişkin politikalar üretmek gibi siyasi bir misyonu da var.

Ajans, ilk toplantısını Eylül 2019’da gerçekleştirdi. TUA tarafından hazırlanan Ulusal Uzay Programı, 9 Şubat 2021’de kamuoyuna tanıtıldı.

Türk astronotlarının uzaya gönderilmesi projesi de bu kurum tarafından gündeme getirilmiş ve Cumhurbaşkanlığı onayının ardından gerekli bütçe oluşturuldu.

Hazırlanan programa göre Türkiye’nin kısa ve orta vadeli uzay hedefleri var.

Bu hedefler, konumlandırma ve zamanlama sisteminin kurulması, Türkiye’ye uzay limanı kurulması, Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi, uzaydaki cisimleri dünyadan gözlemleme yeteneğinin kazandırılması, toplumda uzay bilincinin ve insan gücünün artırılması; Türkiye’nin devlet politikası olarak benimsediği uzay hedefleri arasında yer alıyor.

Türkiye’nin devlet politikası olarak benimsediği uzay programının da temel misyonları bulunmaktadır. Bunların hepsi Cumhurbaşkanlığına bağlı uzay ajansının görev başlıkları arasında yer alıyor.

Uluslararası anlaşmalara uygun olarak uzaya fırlatılan cisimlerin kayıtlarını Devlet adına tutmak, Birleşmiş Milletler nezdinde tescil işlemlerini yürütmek veya tescil işlemlerini yürütmek üzere yetkilendirmek.

Ticari, bilimsel ve araştırma ve geliştirme amaçlı uzay operasyonlarının yanı sıra insanlı veya insansız uzay erişimi ve uzay araştırma operasyonlarını yürütmek veya koordine etmek.

Uydular, fırlatma araçları ve sistemleri de dahil olmak üzere uzay ve havacılıkla ilgili her türlü iş, teknoloji, sistem, tesis, araç ve ekipmanın tasarımını, üretimini, entegrasyonunu ve gerekli testlerini sağlamak amacıyla plan, proje ve çalışmalar yapmak, uçaklar, simülatörler ve uzay platformları. yaptırdı mı…

Toplamda 30’u aşan unsurların yer aldığı görev listesi, Türkiye’nin “uzay” sorununa ilişkin devlet çapında girişimleri olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’nin uzay yolculuğu kitaplardan çizgi romana, sinemadan tiyatroya kadar geniş bir yelpazede uzun yıllardır sürüyor.

Önemli bir bütçe ayrılarak ilk Türk astronotunun uzaya gönderilmesi projesi de bu planların bir parçası.

Bakalım gelecekte Türkiye bu alanda hedeflerine ne kadar ulaşabilecek?

akcakale-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Esat Evden Eve Nakliyat
tv servisi
Başa dön tuşu