Ekonomi

Çin Ekonomisi Kovid-19 Sonrası İyileşmede Zorluklarla Karşı Karşıya

Çin’de ekim ayı ekonomik göstergeleri, üretim, tüketim, yatırım ve istihdam alanlarında Kovid-19 sonrası toparlanma zorluklarının devam ettiğini ortaya koyuyor.

Ulusal İstatistik Ofisi (UIB), ülkede Ekim ve ilk 10 ayı kapsayan sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit sermaye yatırımları ve işsizlik rakamlarından oluşan bilgi setini açıkladı.

Öte yandan ekim ayında üretim ve tüketimde toparlanma işaretleri devam ederken, gayrimenkul yatırımlarındaki düşüş ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemeye devam etti.

Üretim ve tüketimde toparlanma, yatırımlarda durgunluk

Yıllık cirosu 20 milyon yuan’ın (yaklaşık 2,76 milyon dolar) üzerinde olan sanayi kuruluşlarının üretim çıktısını hesaplayan sanayi üretimi, Eylül ayındaki yüzde 4,5’lik artışın üzerinde, Ekim ayında yıllık bazda yüzde 4,6 arttı.

Tüketimin ölçüsü olarak kabul edilen perakende satışlar, Ekim ayında yıllık yüzde 7,6 artış göstererek Eylül ayındaki yüzde 5,5’lik artışın üzerine çıktı.

Artışın nedeni, Ulusal Gün’ün Sonbahar Ortası Festivali’ne denk geldiği Ekim ayı başındaki uzun tatil döneminde harcamalardaki artıştı.

Öte yandan altyapı, gayrimenkul, makine ve teçhizat harcamalarını içeren sabit sermaye yatırımları 10 ayda yıllık yüzde 2,9 artmasına rağmen 9 ayda yüzde 3,1’lik artışın altında kaldı.

Sabit sermaye yatırımlarından özel sektör yatırımları 10 ayda yüzde 0,5 azaldı.

Gayrimenkul yatırımlarındaki düşüş devam ediyor

Borç sorunlarının giderek derinleştiği gayrimenkul sektöründe yatırımlardaki düşüş devam ederken, bu durum sabit sermaye yatırımlarını da aşağı çekiyor.

Gayrimenkul yatırımlarında 9 ayda yüzde 9,1 olan daralma, Ocak-Ekim döneminde yüzde 9,3’e yükseldi.

İşsizlik

Ekim ayında genel işsizlik oranı yüzde 5 olarak gerçekleşti ve Eylül ayındaki seviyesini korudu.

Son iki yılda rekor seviyelere ulaşan genç işsizlik oranı bu ay da açıklanmadı.

Çin ekonomisi ilk çeyrekte yıllık yüzde 4,5, ikinci çeyrekte yüzde 6,3 ve üçüncü çeyrekte ise yüzde 4,9 büyüme kaydetti.

Hükümetin bu yıl için belirlediği “yüzde 5 civarında” büyüme hedefi ulaşılabilir gibi görünse de ekonomide yapısal ve dönemsel sorunların devam ettiği görülüyor.

hacibektas-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Esat Evden Eve Nakliyat
tv servisi
Başa dön tuşu