Haber

Çavuşoğlu’ndan F-16 Açıklaması: “Askeri Müzakereler Tamamlandı, İdare İle Anlaşmalar Yapıldı. Yönetim Kararlı Olursa Sorun Kalmaz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “F-35 (F-16) ile ilgili askeri müzakereler tamamlandı… Yönetimde. Yönetim kararlı olursa sorun olmaz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic ile Dışişleri Bakanlığı’nda ortak basın açıklaması yaptı. Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Bugün ve dün akşamki toplantılarda Bosna Hersek’teki yeni gelişmeleri ele aldık. Seçimden sonra hükümet kurma çabaları var, değerlendirdik. Türkiye olarak Bosna Hersek’in istikrar ve barışına büyük önem veriyoruz. Bosna Hersek’in toprak bütünlüğü ve egemenliğini kuvvetle destekliyoruz.Bildiğiniz gibi Bosna Hersek’te seçimler öncesi düşünce ve dileklerimizi iletmiştik.Seçimlerin sakin bir ortamda geçmesinden memnuniyet duyduk.En büyük temennimizdir. Bir an önce hükümet kurulması temennisinde bulunduk.Bu süreçte her türlü dış müdahaleye karşı olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim.Bir kez daha vurgulamak isterim.Türkiye, Bosna Hersek’in entegrasyonunu güçlü bir şekilde destekleyen ülkelerden biridir. Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği kurumları ile geçtiğimiz ay Bosna Hersek Avrupa Birliği’nden adaylık statüsü aldı. Tebrikler bunun üzerine Müzakerelerin bir an önce başlamasını temenni ediyorum. yapamazlar. Bosna-Hersek’in NATO üyeliği için de sağlam temeller atıyoruz. Türkiye, Bosna Hersek’te barışı sağlamakla görevlidir. Barış Gücü’ne en çok asker gönderen ülkelerden biri de Türkiye.

“İZLEYEN SÜREÇTE ZİRAAT BANKASI’NIN AÇACAĞI YENİ ŞUBELERLE BOSNA HERSEK’TEKİ ŞUBE SAYISI 37 OLACAKTIR”

Bugün ikili ilişkilerimizi de değerlendirdik. 1 milyar dolarlık ticaret hacmine doğru emin adımlarla ilerliyoruz ve yeni hedefler belirlememiz gerekiyor. 2022’ye yaklaştık, 945 milyon dolara ulaştık. Ticaretimizi artırmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bosna Hersek’teki küresel doğrudan yatırım açısından da ikinci sıradayız. Türk firmalarımız ise Bosna Hersek’teki yatırımlarını daha da artırmak istiyor. Maalesef bazı bürokratik engeller firmalarımızı caydırıyor. Bu Bosna Hersek’teki sistemden kaynaklanıyor. Türkiye’ye karşı oldukları için değil. Buna rağmen 200’den fazla firmamız faaliyetlerine devam etmektedir.

Ziraat Bankası biliyorsunuz; Bosna Hersek’te çok aktif. Önümüzdeki dönemde açılacak yeni şubelerle birlikte 37 şubeye ulaşıyor. Bu anlamda Bosna Hersek’in kalkınmasına değerli bir takviye sağlamaktadır. Turizmdeki işbirliğimiz de güçleniyor. Turist sayısı ve Türkiye’den gelen turist sayısı bakımından beşinci sıradayız. Yani Bosna Hersek’e giden toplam turist sayısında beşinci sıradayız. Yine Bosna Hersek’ten Türkiye’ye gelen turist sayısı artıyor. Özellikle birçok Boşnak kardeşimiz Alanya bölgesine gelmektedir. Bundan dolayı bu anlamda karşılıklı turist sayısını artırmak için hep birlikte çalışacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın Bosna Hersek ziyareti sırasında nüfus cüzdanı ile seyahat konusunda mutabakata vardık. Bu anlaşma ile vatandaşlarımız müşterek pasaporta ihtiyaç duymadan kimlik kartları ile seyahat edecekler. Görüşmelerimiz devam ediyor, taslağı ilettik. Bunu bir an önce imzalamak istiyoruz. Gündemimizde müzakere ettiğimiz anlaşmalar var. Hem hukuki altyapısı hem de özellikle firmalarımıza ikili vergilendirmenin önlenmesi için. Bunları imzaladığımızda daha da iman verecektir. Yatırımı da artıracak. İster TİKA olsun, ister Bosna Hersek’teki diğer kurumlar olsun, her türlü desteği veriyoruz, vereceğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yunus Emre, Maarif, Diyanet gibi tüm vakıflarımızla Boşnak kardeşlerimizin yanındayız.”

“GELECEĞİN KURULACAK HÜKÜMETİNDEN EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ FETÖ MÜCADELESİYLE MÜCADELEMİZDE BİZE GİZLİ DESTEK VERMESİDİR”

Görüşmelerimizde FETÖ ile ilgili beklentilerimizi de vurguladık. FETÖ ile bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmalarda Bosna Hersek’ten istediğimiz sonucu alamadığımızı üzülerek belirtmek isterim. Bundan sonra oluşacak hükümetten en büyük beklentimiz FETÖ ile mücadelemizde bize sağlam bir temel oluşturmasıdır. Balkanlardaki gelişmeleri de dikkate aldık. Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilimi değerlendirdik. Karadağ’daki siyasi durum hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Ukrayna’daki savaş her zaman gündemimizde. Bosna Hersek’te artan ırkçılıktan da endişelerimizi dile getirdik. Irkçı saldırılar oldu ve Bosna Hersek’in 90’lara dönmemesi için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Dün ve bugün ziyaretinden çok memnun kaldığım Bisera Turkovic’i 10-12 Mart tarihlerinde düzenleyeceğimiz Antalya Diplomasi Forumu’na davet etmek istiyorum. Kendisini Antalya’da ağırlamaktan memnuniyet duyacağız.”

“GÜÇLÜ TÜRKİYE OLMADAN BATI BALKAN ÜLKELERİ HUZUR İÇİNDE YAŞAMAZ”

Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç şunları söyledi:

Bugün Ankara’da misafir olduğum için çok mutluyum. Bosna Hersek’te cesur insanlar yaşıyor ve Bosna Hersek olarak hem Türk halkının hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dostane desteğinden son derece mutluyuz. Balkanlar’da istikrar ve barışa verdiği takviye için Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sürekli güçlenmesi ve ekonomik, teknolojik ve diğer gelişmeler Bosna Hersek’i son derece memnun ve mutlu etmektedir. Güçlü Türkiye ve Batı Balkanlar da daha sadık ve daha güçlü. Türkiye olmadan ne olur büyük bir soru işareti. Çünkü güçlü bir Türkiye olmadan Batı Balkan ülkeleri mutlak bir barış içinde yaşayamaz.

“Er geç Avrupa Birliği ve NATO’da birlikte olacağız”

Balkan ülkelerinin katkılarıyla tüm bölge barışına büyük destek sağladığı için Antalya Diplomasi Forumu’na büyük destek veriyoruz. Tarih iki ülkemizi birleştiriyor ve Avrupa Birliği’nde ortak bir geleceğimiz olacağını düşünüyorum. Er ya da geç Avrupa Birliği ve NATO’da birlikte olacağız. Bildiğiniz gibi Bosna-Hersek daha bir ay önce Avrupa Birliği aday statüsünü aldı. gitmek istediğimiz yolun da belli olduğu ortadadır. Kolay ve hızlı olmayacağını biliyoruz ama bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti Bosna-Hersek’in NATO eylem planına girmesine büyük destek verdi. Biz de adım adım NATO üyeliğine geliyoruz. Türkiye’den desteğin devamını bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti son derece önemli bir rol oynamaktadır. Tabii burada hem yatırımlar açısından hem de tarihi bağlar açısından şunu belirtmek isterim ki; Balkan ve Bosna Hersek kökenliler düşünüldüğünde Türkiye’de yaklaşık 5-6 milyon insan yaşıyor ki bu büyük bir zenginlik. Bu zenginliği asla ihmal etmemeliyiz. 2021’de Türkiye, Bosna Hersek’teki en büyük ikinci yatırımcı oldu. Elbette ekonomik işbirliği kurmalıyız. Türkiye’den yeterince güçlü bir niyet görüyoruz ama son derece zor bir siyasi yapımız var. Bu da ekonomik bağları güçlendiriyor.”

“SAYIN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN YÖNETİMİNDE GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE BEKLİYORUZ”

29 Ekim’de Türkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutlayacak. Kutlamak için büyük bir tarih ve biz de kutluyoruz. Size gelecekte büyük başarılar diliyoruz. Güçlü ve sağlam bir Türkiye bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde güçlü bir Türkiye bekliyoruz.”

Çavuşoğlu açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD ziyareti sorulduğunda Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Çarşamba günü Sayın Blinken ile stratejik sistem toplantısının ikinci bakanlar toplantısını yapacağız. Arkadaşlarımız önce Washington’a gittiler. Bugün ve yarın hazırlık toplantılarını orada yapacaklar. Belirlediğimiz konuları görüşeceğiz. Bunlardan biri de F-35 (Fakat F-35 (F-16) dışında ikili ve bölgesel düzeyde ele alacağımız konular var.

F-35 (F-16) ile ilgili askeri müzakereler tamamlandı. ABD Savunma Bakanlığı bunu Dışişleri Bakanlığı’na gönderdi. Şimdi Dışişleri Bakanlığı yani yönetim; Kongreyi Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla gayri resmi olarak bilgilendirdi. Her iki kanatta da Dış İlişkiler Kurulu başkanları ve en deneyimli üye dört kişiye raporlanır. İtiraz gelmezse bu süreç tamamlanır. Bu resmi bir bildirimdir. Resmi açıklamada biliyorsunuz, Amerikan Kongresi süreci. Bu tarafta liderin talebini yüzde 51 ile reddetme ihtimali var. Bu olursa lider tekrar gönderir. Bu kez üçte iki çoğunlukla reddedilmesi gerekiyor. Yani Amerikan tarihinde pek görülmemiş bir uygulamadır.

Özellikle bir iki itiraz var ama; özellikle bir senatör itirazını her zaman yükseltir. Sorunsuz geçmesini diliyoruz. Her düzeyde, idare ile; anlaşmalar yapıldı. İdare özellikle; Bunun sadece Türkiye için değil NATO için de değerli olduğunu vurgulamak da aynı derecede değerlidir. Burada irade kontrol altındadır. Yönetim sağlam durursa rastgele sorunlar olmaz. Ama daha önce de söyledik. Rastgele bir ülkede elimizi kolumuzu bağlayacak kadar şartlı bir şekilde eser almak istemiyoruz.

F-35’lerin (F-16) Yunanistan’a verilmesi meselesi… Medyada okuduğumuz bir haber. ABD’ye genel hatlarıyla bunu söylüyoruz. Türkiye-Yunanistan ilişkileri istikrarsızlaşmaya başladı. Amerika’nın bir denge politikası vardı. Kıbrıs’ın ortasındaki Türk kesimi ile Rum kesimindeki istikrar da bozulmaya başladı. Amerika gibi bir müttefikin bu istikrarlara dikkat etmesi gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Esat Evden Eve Nakliyat
tv servisi
Başa dön tuşu