Teknoloji

Bilim insanlarından tuhaf keşif: Bu gezegen rüzgar ve çürük yumurta kokuyor

Space.com tarafından paylaşılan bir gönderiye göre astronotlar, uzayın kıyafetlerinde çok kötü bir koku bıraktığını söylüyor. Üstelik Uranüs’te tespit edilen kimyasal yapı Gaz devi osuruk ve çürük yumurta gibi kokuyorgösteriyor.

Elbette uzaya veya Uranüs’e gidip havayı koklayamayız. Oksijen olmadığı ve ortam tehlikeli radyasyonla dolu olduğu için ölüyoruz; Aslında Uranüs’ün gazdan oluştuğunu söylemeye gerek yok. Ancak uzay yürüyüşlerinden dönen astronotlar, kıyafetlerinin yanık biftek, hatta barut ve ozon gibi güçlü kokulara sahip olduğunu söylüyor.

Peki Uranüs’ün bu kadar kötü koktuğunu nereden biliyoruz? Çünkü Hawaii’deki Gemini North teleskopunda Yakın Kızılötesi İntegral Alan Spektrometresi (NIFS) adı verilen bir cihazı kullanan gökbilimciler, Uranüs’teki bulut örtüsünün hidrojen sülfür gazındanmeydana geldiğini tespit etti.

Çürüyen yumurtalara o eşsiz ve berbat kokuyu veren de bu gazdır. Araştırmacılar, Uranüs’ün atmosferinin derinliklerine inmeleri durumunda muhtemelen koku nedeniyle kusacaklarını söylüyor. Diğer araştırmacılar bu kokuyu osuruk kokusuna benzetiyorlar ve bu kokunun hiç de sevilen bir şey olmadığı konusunda sanırım hepimiz hemfikiriz.

Ancak uzayda kokan tek şey Uranüs değil. Kuyruklu yıldızlar ayrıca gaz halelerinde hidrojen sülfit, amonyak ve kötü koku yayan diğer molekülleri de içerir. Neyse ki bu haleler aynı zamanda yüksek konsantrasyonda su buharı da içeriyor, dolayısıyla kokunun daha zayıf olması bekleniyor.

Bazı araştırmacılar, hem Uranüs’ün hem de Neptün’ün bulutlarında amonyak buzu bulunabileceğinden Uranüs’ün idrar gibi kokabileceğine inanıyor. Bu, çürük yumurta kokusuna eşlik edecek başka bir kokulu aroma sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Esat Evden Eve Nakliyat
tv servisi
Başa dön tuşu